Четвер, 17.07.2025, 20:44
Вітаю Вас Гість | RSS

Колежанка...

Головна » 2011 » Травень » 13 » Борщ: традиційна страва чи делікатес?
09:53
Борщ: традиційна страва чи делікатес?
 
 
Борщ: традиційна страва чи делікатес?
 
Мабуть ніхто уже не уявляє українського застілля без борщу, який ми вважаємо своєю національною стравою. Вважається, що саме українці вперше приготували борщ, хоч цю страву готують й поляки, литовці і румуни. Проте у кожного народу свої тонкощі й особливості приготування борщу. Так, є легенда, що вперше борщ був зварений козаками під час взяття Азовської фортеці турецького хана. Козаки під час облоги опинилися в скрутних умовах, їжа закінчувалася. Ось і виникла думка взяти все, що було з їстівного і зварили. Отримана страва припала усім до смаку. Тому й вважали козаки борщ своїм дітищем. Проте тогочасний борщ був настільки густий і наваристий, що у ньому навіть ложка стояла. В українців з борщем пов’язано повір’я. Вважалося, що з парою від борщу відлітає душа небіжчика. Тому це традиційна страва на поминках. Але попри все борщ і святкова страва, його, наприклад, подають на весіллях. Сьогодні є чимало способів приготування борщу та інгредієнти зазвичай однакові. Проте з кожним днем народна страва стає для українців делікатесом. Причина – значне подорожчання продуктів для його приготування. Спробуємо разом зварити українську народну страву і підрахувати її вартість. Борщ, якщо він не пісний, зазвичай варять на м’ясному бульйоні, наприклад на свинячих ребрах (28 грн. за кг.). Для борщу необхідні й картопля (4 грн. за кг.), буряк (7 грн. за кг.), морква (8 грн. за кг.), цибуля (8 грн. за кг.), квасоля (2 грн. невелика склянка), капуста (12 грн. за кг.). Для приготування страви необхідні помідори, або томатна паста чи соус (від 6 грн. 0,5 л.). Зазвичай, борщ заправляють сметаною (від 6 грн. «магазинна» та від 12 грн. домашня за 0,5 літра) та їдять з хлібом (від 3 грн.). Звичайно, із цієї продукції можна приготувати борщ кілька разів, залежно від кількості членів сім’ї, порцій, проте навряд хтось купляє дві морквини чи чверть капустини. Підраховуємо приблизну вартість продуктів і маємо суму біля 90 гривень (не враховуючи кошти, які витрачаються на електроенергію, газ чи дрова, залежно на чому варити). Сума чимала, особливо якщо порівняти її з мінімальною заробітною платою 941 грн., або мінімальною пенсією у розмірі 764 гривні. Отож, не дивно, що багато хто перш ніж варити борщ задумуються про те, чи по кишені їм ця традиційна українська страва. І хоч чимало людей, особливо в селі, вирощують основні інгредієнти для борщу на власних городах, здавалося б це нічого не коштує, але не слід забувати скільки коштів іде на обробку землі та праці щоб на ній щось виростити.
Переглядів: 1357 | Додав: Коліжанка | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Меню сайту
Пошук
Календар
«  Травень 2011  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 29
Друзі сайту
Статистика