Середа, 16.07.2025, 11:09
Вітаю Вас Гість | RSS

Колежанка...

Каталог статей

Головна » Статті » КРАСА І ЗДОРОВЯ

Зелений чай: користь і шкода
 Зелений чай здавна вважався одним з найпопулярніших і корисних напоїв. Його батьківщина - Китай. Повсякденним напоєм він став тільки в VІ столітті, до цього його використовували як ліки. Корисні компоненти зеленого чаю – це дубильні речовини, ефірні масла, алкалоїди, амінокислоти, пігменти й вітаміни. Крім кофеїну, до складу чаю також входять теобромін і теофілін – прекрасні судинорозширювальні.
 
Нещодавно було доведено, що зелений чай має протиракові властивості. Та попри все, до цих пір немає єдиної думки щодо корисності зеленого чаю. Так, деякі дослідження стверджують, що він може мати певний позитивний вплив на здоров’я людей, але практично всі вчені погоджуються з тим, що фактів для винесення остаточного рішення просто недостатньо. Проте якщо ви все ж вирішили пити зелений чай, то варто знати, що більшість досліджень показало, що користь від чаю отримали люди, які вживали від 3 до 10 чашок на день.
 
Зелений чай треба пити, дотримуючись правил, зокрема: 1. Не вживайте чай у занадто гарячому стані: гаряча рідина веде до підвищеної чутливості стінок шлунка й дає симптоми різних хвороб шлунка; 2. Не вживайте холодний чай, у той час, як теплий і гарячий чай надають бадьорість, роблять ясним свідомість і зір, холодний чай дає побічні ефекти: застій холоду й скупчення мокротиння; 3.У міцному чаї високий вміст кофеїну й теїну, що може стати причиною головного болю й безсоння; 4. Не заварюйте чай довго: чайний фенол, ефірні компоненти починають мимоволі окислятися, що не тільки позбавляє чай прозорості, смакових якостей і аромату, але й значно знижує живильну цінність; 5. Пийте чай за 20-30 хвилин до чи після їжі; 6. Не запивайте чаєм ліки, тоді вони погано засвоюються; Зелений чай можна поєднати з молоком чи лимоном. Чай з молоком – хороший профілактичний засіб.
 
Особливо корисний цей напій при хворобах нирок, серця, а також як зміцнюючий засіб при дистрофії та виснаженні нервової системи. Чай з лимоном – це чисто російський винахід. У поєднанні з лимоном у чаї посилюються поживні та цілющі властивості напою: він краще відновлює втрачені сили, втамовує спрагу. Однак неправильною є думка, ніби чай від лимона стає «слабким». Чай лише світлішає, його забарвлення знижується, але міцність не змінюється. А от зелений чай з цукром – це не найкращий варіант. Цукор погіршує смак напою, заглушає його специфічний аромат. Крім того, він поглинає вітамін В1 (цей вітамін життєво необхідний для повноцінної роботи нервової системи). Тому краще звикнути пити чай з ізюмом або медом. Зелений чай можна пити не всім.
Ним не слід захоплюватися людям з хворобами серцево-судинної системи, оскільки він порушує серцевий ритм. У гіпотоніків він понизить і без того знижений тиск. У людей з виразковою хворобою або проблемами дванадцятипалої кишки можливе виникнення шлункових болів, коліки в кишечнику або печію. Тим, у кого є проблеми з щитовидною залозою, краще відмовитися від напою. Також ним не варто захоплюватися вагітним та мамам, які годують груддю. Кофеїн, що міститься в чаї, може спровокувати порушення сну і у малюка, і у самої мами. Не рекомендується зелений чай і тим людям, що страждають від глаукоми і подагри. Кількість пуринових кислот, якими він багатий, не принесуть користі, особливо, якщо чай якийсь час постояв.
 
Корисним зелений чає є для тих, хто хоче схуднути. Лікар-дієтолог Світлана Варицька говорить, що вживання зеленого чаю як профілактичного засобу може прискорювати метаболізм і допомагати спалювати жир. Крім того, він принесе користь при діабеті, стресі, карієсі і вірусних інфекціях. У багатьох виникає запитання про те, чим відрізняється зелений чай від чорного? Різниця полягає у технології обробки чаю після збору. Листя чорного чаю сушать без обробки, тому вони темніють подібно шкірці банана, який довго лежить на відкритому повітрі. А для приготування зеленого чаю свіжозібране листя обробляють парою, і чай зберігає більш-менш природний колір.
 
Чайні рецепти
 
 Тайговий чай
 
Цей напій не тільки тонізує, але й підвищує захисні сили організму, імунітет, є гарним засобом для профілактики простудних захворювань. Візьміть плоди шипшини – 30 г, листя китайського лимонника 25 г, листя брусниці – 10 гр. Суміш трав треба подрібнити, залити 1 л води і кип’ятити 5 хв. Потім додати хвою кедра (ялиці або сосни) – 10 г і кип’ятити ще протягом 2 – 3 хв. Після цього треба додати в нього 6 ч.л. чорного чаю, настояти 5 – 8 хв. Пити гарячим з цукром.
 
 
 Чай з кедровими горіхами
Корисний людям, у яких порушена робота органів травлення, печінки та кишечника. Візьміть чорний чай, траву материнки і звіробою, лист бадану – по 1 ч. л., також 1 ст. л. сухих кедрових горішків, пропущених через м’ясорубку. Суміш залити 500 гр. окропу, дати настоятися протягом 15 – 20 хв. Цукор або мед – на смак.
 
 
Чай «Друга молодість»
 Візьміть чорного чаю і м’яти – по 1 ч. л, кори обліпихи, звіробою і іван-чаю – по 2 г, деревію – 0,5 г. Суміш подрібніть і опустіть у літр киплячої води. Дайте настоятися 15 хв. Потім знову доведіть до кипіння і опустіть 2 г сухих шкірочок мандарина (апельсина) і 2 г м’яти, дайте настоятися протягом 10 хв. Пити як чай.
Чай вітамінний з глодом
 
Візьміть 1 частину зеленого чаю, 1 частину ягід малини (можна сухих або заморожених), 2 частини плодів шипшини, 2 частини плодів глоду. Шипшину і глід треба подрібнити. Всі компоненти змішайте і заваріть окропом з розрахунку 1-2 ч. ложки суміші на 1 склянку води. Настояти 10-15 хвилин пити з медом.
Чай яблучний холодний
 
Візьміть зелений чай (1 склянка), яблучний сік (0,5 склянки) і половинку лимона. Охолодіть зелений чай, влийте у нього яблучний сік і сік половинки лимона. Це дуже гарний тонізуючий напій, він зарядить вас бадьорістю на цілий день.
 
Російський пунш
 
Візьміть 20 мл. лимонного соку, склянку гарячого міцного чаю, дрібку кориці і дві гвоздики. Ретельно змішайте всі інгредієнти. Дайте настоятися 5-10 хвилин. Липовий чай 3 г сушеного липового цвіту треба залити холодною водою, закип’ятити, додати на склянку ч. ложку чорного або зеленого чаю. Підсолодити цукром або медом за смаком.
Чай з прянощами і апельсином
 
Візьміть 2 літри води, 6 шт. гвоздики, 10 чайних ложок чорного чаю, 100 гр. цукру, 2/З склянки апельсинового соку, сік двох лимонів. У воду покладіть гвоздику і доведіть до кипіння. Потім цією водою заваріть чай і дайте настоятися 5 хвилин, додайте цукор і розміщуйте до повного його розчинення. У настій вилийте апельсиновий і лимонний сік. Напій підігрійте на повільному вогні і процідіть.
 
Отож, приємного чаювання!!!
Категорія: КРАСА І ЗДОРОВЯ | Додав: Коліжанка (04.02.2011)
Переглядів: 13905 | Рейтинг: 4.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Категорії розділу
Меню сайту
Пошук
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 29
Друзі сайту
Статистика